10 Things to do in Bali

Bali er kæmpe stort og man kan hurtigt fare vild i de mange tusindvis af bøger, guides, artikler, vlogs og så meget andet. Desuden er Bali også meget mere end bare the final destination, det er også et knudepunkt for mange rejsende, som blot bruger fastlandet som et springbræt til nogle af de mange fantastiske omliggende indonesiske øer.

Jeg har samlet et udpluk af de ting, der står allertydeligst i min hukommelse fra vores Bali-rejse sidste sommer:

1. Monkey Forest // Ubud, Bali

At besøge Monkey Forest på Bali er en rigtig turistting – men jeg bliver nødt til at sige, at det altså er en oplevelse man bør give sig selv. Allerede før man viser entrébilletten bliver man mødt af et syn, man næsten ikke kan tro; ABER OVER ALT! Det er fuldstændig uvirkeligt at se så mange aber tonse rundt på ét og samme sted. Monkey Forest? Ja nu må vi se tænker man, men du vil blive overrasket over hvor underdanig man pludselig føler sig når man går rundt på deres territorium. Nogle af dem er en smule skræmmende og jeg anbefaler helt klart at du tager det til dig, når guiderne beder dig om at holde godt fast på kameraet og lægge brillerne i lommen for ellers så kommer du højst sandsynligt hjem uden. Og køb så nogle bananer! Det er altså lidt specielt når en abe springer op på skulderen af dig og gnasker en banan, før den hopper ned og løber videre.

2. Tag på scootereventyr // Bali

Efter noget tid på Bali indser du nok at det er meget lettere at komme rundt på en scooter. I starten virker det måske livsfarligt (og det kan det sikkert også godt være) men efterhånden som man får afluret trafikken, bliver det mere en naturlig del af den balinesiske kultur. Ja de lokale kører endda rundt med fem børn, hvoraf man må gå ud fra at den yngste ikke engang går i børnehaveklasse, så det er åbenbart bare en ting. Vi blev dog først helt trygge ved scootersituationen da vi nåede til Nusa Lembongan og måske var det i virkeligheden mest fordi at det ellers er nærmest umuligt at komme rundt. Vejene er stejle og brogede og mørklagte når solen er gået ned, men ellers er faktisk en rigtig fed oplevelse at køre rundt i landskabet med intet andet end et håndklæde og et kort over øen. Ender du på Nusa Lembongan kan jeg anbefale at du krydser den flotte Yellow Bridge over til naboøen Nusa Ceningan.

3. Snorkl med havskildpadder ved Gili Meno // Gili Islands, Indonesia

Én af de måske største “attraktioner” på Giliøerne er deres undervandsliv. Rygterne siger at det vrimler med blandt andet havskildpadder og det er måske ikke altid lige tilfældet, men hvis du får chancen synes jeg du skal tage ud og lede efter dem. Mit råd er dog: Drop de proppede turisbåde og book din egen private bådtur. Det er ikke vanvittigt meget dyrere men det er en langt mere fantastisk oplevelse. C og jeg prøvede begge ting og på den første tur var det ligesom at ligge i et lidt for lille badekar sammen med en masse kinesere i redningsveste, som faktisk brugte mere tid på at puste vand ud af munden frem for at snorkle. På den anden tur havde vi en stor båd for os selv og egen kaptajn, som sendte sin søn ud for at finde en kæmpe stor og fantastisk havskildpadde, som vi havde meget glæde af at svømme med næsten helt for os selv. Det var alle pengene værd!

4. Gå en tur i Goa Gajah parken // Bali

Skal du til Bali har du sikkert fundet en masse forskellige templer du gerne vil se. Der er nu også mange at vælge imellem, men det er ikke alle der er lige imponerende. Vi besøgte bl.a. Goa Gajah, som er et af de mest kendte templer på Bali og det var nu også rigtig interessant. Men det jeg husker allerbedst var den virkelig smukke park, der omgav templet og den store plads. Midt i parken lå en lille sø med åkander, helt fredfyldt og uforstyrret fra turister, som kun engang imellem passerede. Det er klart et besøg værd!

5. Rid på bølgen // Nusa Dua, Bali

Hvis du godt kan lide at bevæge dig lidt i løbet er ferien er Nusa Dua et oplagt valg. Promenaden langs vandet er lang og god til en rask gåtur, strandene er lange og brede med masser af plads til at kaste en langbold eller løbe en tur og ellers kan du ligesom C hoppe i en rashguard og bevæge dig ud i bølgerne. Når vandet er så lunt lokker det virkelig og det koster ikke en formue at leje et board, men vær’ opmærksom på strømmen. Bølgerne ser umiddelbart små og bløde ud fra land, men C lagde ikke skjul på at de var sværere at tæmme end begynderbølgerne i Waikiki.

6. Se solnedgangen fra Gili Trawangan // Gili Islands, Indonesia

Hvis du alligevel tager et smut forbi de skønne Giliøer (hvilket jeg stærkt vil anbefale) så snyd ikke dig selv for en af de smukkeste solnedgange på denne jord. Gili Trawangan er den største og mest turistede ø, men den er alligevel ikke større end at du kan gå den rundt på under omkring to timer (hvis du også gerne vil stoppe op og nyde turen lidt). Træk mod vestsiden når tiden nærmer sig og find stenkant ved stranden hvorfra du kan nyde de mange fine pastelfarver på himlen. Er du til lidt mere “comfy seats” findes der en håndfuld restauranter, der har luret det gode solnedgangsspot af, men kom lidt tidligere, den gode udsigt er nemlig ret populær.

7. Besøg Nusa Penida på en guidet tur // Nusa Islands, Bali

Sydøst fra Balis fastland ligger de tre mindre balinesiske øer Nusa Lembongan, Nusa Ceningan og Nusa Penida. De er alle tre meget forskellige, men særligt Nusa Penida gemmer på en del fantastiske steder, jeg i den grad synes er et besøg værd. C og jeg havde booket en én-dags tur med en privat guide og det vil jeg anbefale at man gør, medmindre man har flere dage på øen. For selvom øen er forholdsvis lille og afstanden mellem de forskellige gems er kort, så gør infrastrukturen transportet meget besværlig og langsommelig. Vores guide bookede vi igennem bureauet Penida Tours og turen var inklusiv alt hvad vi havde brug for på de fire-fem forskellige steder vi fik besøgt.

8. Tegalalang Rice Terrace // Ubud, Bali

Risterrasserne i Ubud var klart et af feriens højdepunkter. Selvom at det Instagramværdige fænomen efterhånden er utrolig hypet, så er det altså virkelig et (eller flere) besøg værd! Man føler lidt at man har været der, når man har scrollet op og ned af et hav af billeder, der alle ligner hinanden, men alligevel er der noget særligt over rent faktisk at stå der midt i noget oldgammelt kultur, som er endnu smukkere i virkeligheden. Desuden er der også mange at vælge imellem. Vi valgte de måske allermest kendte risterrasser Tegalalang og på trods af den grå himmel og de enkelte dryp, så var vi overhovedet ikke skuffede!

9. Bo på toppen af Nusa Lembongan // Nusa Islands, Bali

Da vi bookede vores hotel på Lembongan valgte vi at prioritere opad frem for tæt på de attraktive områder og det var jeg virkelig glad for at vi gjorde. Vi boede i den smukkeste bungalow helt oppe på toppen af øen med den skønneste udsigt både fra vores terrasse og fra poolen. Lembongan er som nævnt ikke speciel stor, derfor er der heller ikke et særlig bredt udvalg af hoteller, men booker du, så vælg gerne noget på østsiden med udsigt over naboøen Ceningan. Det er helt utrolig lækkert at stå op hver morgen og kunne kigge ud over infinity poolen og se det smukke vand imellem de to øer.

10. Smag på en helt ny verden // Bali

Jeg har altid godt kunne lide asiatisk mad, men jeg må indrømme at jeg før jeg flyttede til Hawaii faktisk var mest til sådan en plain stegte ris med kylling-ret (ret kedeligt yes I know) men efterhånden som jeg har været ude omkring i verden har jeg virkelig fået smag for det asiatiske køkken! Her skuffer Bali på ingen måde, som selv i de mest skraldede køkkener kan trylle de mest fantastiske retter frem. Selvfølgelig kan man godt ende med en lille “rejsemave,” men der er så utrolig meget inspiration at hente i den østlige del af verden. Personligt anbefaler jeg Mie Goreng og Beef Rendang – PRØV DET! Og så er der også rigtig mange af restauranterne på Bali, som serverer gratis forårsruller inden hovedretten (gratis mad er altid værd at nævne). Det bliver muligvis ikke bedre end det.

Måske du også vil synes om:

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *