8 Julefavoritter du MÅ se!

Jeg er en sucker for julefilm. De kan næsten ikke blive sukkersøde eller eventyrlige nok, for når det er jul, så må der gerne skrues helt op for kærlighed, blinkende lyskæder og urealistiske mirakler. Jeg ELSKER det! Især at ligge under dynen dagen efter den store dag og se hen på sine fine gaver imens en hyggelig film ruller over skærmen og man ved at det har været en dejlig jul. Jeg har selv skrevet mange julede historier som barn, én af dem står fint på hylden derhjemme som en del af min bagebog (mere om den en anden gang), men én af mine store drømme er også at skrive en julekalender, så der er julefilm en kæmpe stor inspiration.

I år ser TV-programmet desværre lidt sløjt ud.. Selvfølgelig sender de nogle af klassikerne, men ellers er det frem med Netflix og hvad der ellers er af streamingtjenester. Her kommer i hvertfald mine otte favoritter:

Alene Hjemme 1, 2 & 3 (3’eren er klart min favorit)

Klassikeren om lille Kevin, der er alene hjemme i familiens store hus da to beskidte indbrudstyve kommer på besøg. Kevin bruger sin kreative og umiddelbare barnehjerne til at sætte fælder op for de uanmeldte gæster. I 2’eren er Kevin pludselig alene i New York City med masser af penge på lommen. Desværre dukker de lusede indbrudstyve op i samme by og vil have hævn på den kun niårige dreng. I 3’eren er vi tilbage i nogenlunde samme set som i 1’eren, dog er det denne gang drengen Alex der må blive hjemme fra skole pga. mæslinger. De nu tre lede indbrudstyve er på jagt efter en chip som tilfældigvis er havnet i Alexs legetøjsbil.

1’eren sendes den 22. december kl. 20:30 (TV3). 2’eren sendes den 23. december samme tid samme sted. Og 3’eren sendes både den 24. december kl. 18:00 (fandme et dårligt tidspunkt) og den 25. december 10:55 på samme kanal.

Mission Julegave

I Mission Julegave kæmper en far sin kamp for at få en Turbo Man actionfigur til sin søn, men figuren er udsolgt i alle butikker og faren må rejse langt for at få fingrene i den populære figur. Filmen er en af mine favoritter fordi den ikke bare handler om en gave, men en far, som konstant har skuffet sin søn og nu vil gøre alt for at vinde sønnens tillid tilbage. Desuden spiller Arnold Schwarzenegger sammen med den kønne lille Anakin Skywalker (Jake Lloyd) i filmen – win win.

Sendes den 23. december kl. 20:40 (TV3+).

Far til Fire i byen (også kaldet “Far til Fire – til julebal i nisseland”)

I den mest julede af de mange Far til Fire film tager Lille Per en tur i Nisseland. Filmen er oldgammel men jeg elsker virkelig Far til Fire. For mig er det en af de største danske stykker film, nogensinde produceret og jeg bliver vred indeni hver gang biograferne reklamerer for en ny Far til Fire. De mange efterfølgere er simpelthen noget værre l*** – der er kun ÉN rigtig Lille Per og det er vores alle sammens Ole Neumann. Sikke mange klokken slår.. nu må jeg hellere se og blive færdig.

Mickey Mouse – Et Juleeventyr

Ser du Disneys Juleshow? Hvis ikke, så er det en kæmpe fejl… Ind imellem er man heldig at de i Disneys Juleshow sender små klip fra én af de sødeste julefilm Disney nogensinde har produceret. Historien er klassikeren A Christmas Carol af Charles Dickens, med gamle sure Scrooge, som i løbet af tre nætter får besøg af tre ånder. Fortidens-, nutidens- og fremtidens ånd. De tre ånder vender op og ned på hele Scrooges opfattelse af sig selv og sine medmennesker og det er en historie, der handler om næstekærlighed, venskab og julemagi. Det er én af de få tegnefilm, som kan give mig en klump i halsen og få en tåre til at trille.

Tror du på Julemanden?

Jeg tror på julemanden. Naturligvis ikke i bogstaveligste forstand.. men jeg tror på den magi han er symbol på og den betydning han har for julen. I filmen Tror du på Julemanden? (som i øvrigt vidst desværre har to halvdårlige sequels) kommer den enlige far – som i forvejen synes at far-rollen er lidt sværere end sædvanligt op til juletid, ved et uheld til at slå julemanden ihjel. Derfor må han naturligvis overtage nissekongens rolle, så de mange julegaver ikke er pakket ind forgæves. I starten bryder han sig ikke om sin nye rolle, men da sønnen pludselig er helt med på ideen begynder faren at se fordele frem for ulemper. Endnu en rigtig magisk julefilm, der dybt nede handler om farens uperfekte relation til sønnen. Hvis du er til nisser, rensdyr og magiske effekter så vil du helt sikkert blive vild med filmen.

Polar-ekspressen

Animation er ikke kun for børn. Det er også for os unge mennesker, som er vokset op med Toy Story og Monsters Inc. Polarekspressen er en virkelig sød animationsfilm, der lidt ligesom Nemo i Drømmeland tager udgangspunkt i at børn rejser til eventyrlige verdener når de er blevet puttet i seng. Desuden handler filmen om juleønsker, sociale samfundslag og venskab. Og så er den altså rigtig flot animeret!

Dyrlægens Plejebørn

Én af de danske klassikere. Har ikke tal på hvor mange gange jeg har set denne film. Men udover Far til Fire, så synes jeg at Dirch Passer er (var) helt genial. Dyrlægens Plejebørn siger ikke så meget om jul, men filmen handler om den lille Winnie, som ved en fejl bliver anbragt i midlertidig pleje hos en dyrelæge istedet for på et børnehjem. Dyrlægen spilles af Dirch Passer og selvom han ikke ved første anskuelse har mod på at tage sig af den lille pige så kommer han til at holde af hende som var hun hans egen. Desværre kommer Winnies mor tilbage og dyrelægen må tage afsked med den lille pige. Filmen er gammel dansk film når det er bedst, med den skønne gamle dialekt, de dygtigste skuespillere og ren hygge.

Sendes den 24. december kl. 20:00 (DR1).

Stepmom

Filmen har jeg set et hav af gange. Jeg har grint til den, skrålet med på soundtracket og grædt til den. For det er Ikke en decideret julefilm, men handlingen udspiller sig i efteråret op til jul og ender i en smuk stund på julemorgenen. Stepmom handler om en skilsmissefamilie hvor de to børn har svært ved at acceptere at mor og far ikke længere er sammen. Faren har en ny kæreste, som børnene ikke er specielt vilde med. Det gør det bestemt ikke nemmere at deres egen mor er syg af kræft og lidt mod egen vilje forsøger at forberede dem på et liv uden hende men med faren og hans nye kæreste. Filmen er utrolig godt skrevet og instrueret og den går lige i hjertet. Det er en film, som har betydet virkelig meget for mig, da min egen mor også har haft en lang sygdomsperiode og den fortæller noget rigtig smukt om at lukke andre mennesker ind i sit liv og om at leve videre uden at glemme.

Hvad er dine julefavoritter?

Måske du også vil synes om:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *