Det vidste du (sikkert) ikke om Açai bowls!

Jeg har fået en ny favoritspise. Jeg troede egentlig ikke at jeg ville blive ramt, men varmen må være steget mig til hovedet. Jeg er faldet pladask for de smukke açai bowls, der de sidste par år har prydet mange mange forsider. Er det ikke bare en smoothie, serveret i en skål? har jeg længe tænkt. Men det var da kun indtil jeg flyttede tilbage til Hawaii og satte tænderne i nogle af øens bedste bowls. Açai bowls er ikke kun smukke, farverige og virkelig virkelig Instavenlige. De smager jo af sommer og eventyr – what’s not to like?! 

Açai bowls, som egentlig er tiltænkt et morgenmåltid har ry for at være det sunde valg. En skål rig på superfoods og fattig på alt hvad der er skidt. Jeg indrømmer også gerne at jeg føler mig sund og lækker, når jeg lige kører sådan en bowl ned, istedet for en sandwich eller noget andet snask. Men er açai bowls egentlig så sunde, som de ser ud? Og hvor kommer açai fra?

Jeg er gået lidt på jagt efter at finde øens allerbedste açai bowl, men indtil da, vil jeg lige dele lidt med jer, som I måske ikke vidste om açai:

Açai er oprindeligt fra Brasilien

Açai er et bær, der oprindeligt stammer fra Brasilien, hvor det dyrkes i store mængder i Amazonas. På lang afstand kan det nemt forveksles med et stort blåbær, men indeholder meget mere smag end man lige regner med. Bærret vokser i toppen af açaipalmen i store klaser af 500-900 bær. Man kan ikke dyrke açai hvor som helst og açai har i mange år været en vigtig fødekilde i blandt andet Brasilien.

Du udtaler det sikkert forkert

Det kan godt gå hen og blive akavet, når du for tredje gang i streg skal gentage dig selv, fordi den unge kvinde bag disken ikke forstår din bestilling. Det gjorde det i hvert fald for mig, og det var udelukkende fordi, jeg ikke havde styr på, hvordan açai skal udtales. Jeg havde ellers hørt det hjemmefra, fra én jeg troede var en garvet açai-forbruger, men det kan jo ske, at størstedelen af danskerne fuldstændig har misforstået den del af trenden. I hvert fald vil det mest normale være at udtale açai som ‘a-sej.’ Den rigtige udtale er dog ‘ah-sah-ihh,’ så er der i ligesom styr på det!

Fyldt med fedt og fibre

Selvom en açai bowl mest af alt ligner en tropisk skål med sorbet, så indeholder hovedingrediensen masser af gode næringstoffer for din krop. Måske var du ikke klar over det, men 50% af açaibær består faktisk af fedt. Heldigvis er 74% af fedtet den gode slags, som kroppen har godt af. Udover fedt indeholder de søde bær også utrolig mange fibre. I virkeligheden er det på mængden af næringsstoffer at açai adskiller sig fra andre lignende bær, blåbær eksempelvis indeholder ikke nær så mange gode ting og ofte indeholder bær et højt indhold af sukker og et lavt indhold af sukker. Her er açai stik modsat. Desuden indeholder bærrene rigtig mange antioxidanter.

Ikke kun superfood

Første gang jeg valgte at bestille en ‘ah-sah-ihh’ istedet for en sprød og lækker panini med kylling og pesto og måske en smule mozarella, var egentlig fordi jeg gerne ville have noget let. Det sunde valg, er nok det, jeg fiskede lidt efter. Jeg havde hørt masser om, at açai bowls skulle være den helt nye superfood. Fyldt med alt godt for min krop. Der gik dog ikke lang tid før jeg var nødt til at undersøge, om landet nu alligevel lå sådan. Jeg så jo mængden af sådan en bowl, alt den skønne søde granola på toppen, honningen og alle de dejlige frugter. Det virkede for godt til at være sandt. Og virkeligheden er nu engang også sådan, at det ikke er helt rigtigt at açai bowls er dit sunde valg. Indtil videre har jeg haft fornøjelsen af, at bestille açai bowls en håndfuld forskellige lokale steder her på Oahu og alle bowls er vidt forskellige. Nogle steder får du hvad, der svarer til et marmeladeglas. Andre steder får du en portion, så stor du dårligt kan færdiggøre den alene. Og nogle steder er den overhældt med honning og granola. Er der mere topping end açai – ja så ender du altså med en sukkerbombe af en anden verden. Som med så meget andet, er du selv herre over hvor super din food skal være. Vælg en mindre portion og drop honning, peanutbutter eller andet sukkerholdigt topping, hvis du går efter den lettere version. Eller gå all in – som du kan se jeg har gjort de fleste af gangene (alle gangene).

Bærret skal spises indenfor 24 timer efter at det plukkes

Açaibær skal spises indenfor 24 timer efter at de er blevet plukket. Derfor kan du heller ikke købe friske açaibær i Danmark – eller i mange andre dele af verden. Bærrene findes istedet som frosne bær eller som pulver. Din lokale juicebar, der serverer açai bowls, har altså ikke kasser med friske açai bær stående i baglokalet, klar til at smide i blenderen. Heldigvis holder bær dog fantastisk godt på næringsindholdet, selvom de bliver frosset ned.

Har du andre facts om de billedskønne açai bowls, så smid en kommentar!

Måske du også vil synes om:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *