Fødselsdagslagkagen med chokoladebunde & to forskellige mousser

Denne lagkage har jeg virkelig virkelig bandet meget af. Desværre har jeg måtte indse, at jeg nok er nødt til at lave den igen for hold nu helt fast hvor var den et hit!

Det er en syndig og fyldig lagkage med masser af skønne skønne smage og dejlige konsistenser og vælger man at lade den pryde bordet i sin rå figur uden smørcreme og maricpanbånd, er den faktisk ret simpel at lave. Selvfølgelig er der lidt forberedelse i at lave to forskellige mousser og hjemmebagte bunde, men det er virkelig arbejdet værd og jeg tænker ikke at det er muligt at gå tilbage til en klassisk dansk lagkage med masseproducerede vaniliebunde og pulverkagecreme igen (Gud forbyde det haha!).

Grunden til at den har forvoldt mig megen frustration er simpelthen bare fordi jeg hader at arbejde med “rå” marcipan. Først og fremmest er jeg mere til det naturlige kagelook hvor man kan se hvad man får for pengene og derudover tror jeg bare at jeg skal øve mig lidt mere hvis jeg virkelig vil have et marcipanbånd til at stå helt skarpt. Min papfar havde dog et specifikt ønske om den rå marcipan så… hvad gør man ikke for familien. (Nederst er et billeder af kagen før den kom på bordet)

Der er en del af jer, der følger med på Instagram, som har bedt om opskriften, så her er den! Klar, parat, start, BAG!

Ingredienser (ca. 14-16 pers.)

Chokoladebunde (3 stk. á Ø:27)

 • 300 g. hvedemel
 • 675 g. sukker
 • 125 g. kakaopulver
 • 1 1/2 tsk. bagepulver
 • 3 tsk. natron
 • 1 1/2 tsk. salt
 • 4 1/2 dl. kærnemælk
 • 2 1/2 dl. olie
 • 3 æg M/L
 • 1 1/2 tsk. vanilieessens
 • 1 dl. friskbrygget, varm kaffe (jeg bruger 1 tsk. instant kaffe i 1 dl. vand)

Chokolademousse

 • 150 g. mælkechokolade
 • 4 dl. piskefløde

Hindbærmousse

 • 5 blade husblas
 • 225 g. frosne hindbær
 • 50 g. flormelis
 • ½ l. piskefløde
 • ½ vaniliestang

Smørcreme (kan undlades)

 • 250 g. blødt smør
 • 400-450 g. flormelis
 • 1-2 tsk. vanilieessens
 • Et skvat mælk

Marcipanbånd

 • 375 g. rå marcipan
 • 180-200 g. flormelis
 • 50 g. glukosesirup

Pynt

 • Kakaopulver
 • Forskellige bær

Fremgangsmåde

Jeg anbefaler klart at lave så meget som muligt dagen før. Chokoladebundene kan snildt stå 48 timer hvoraf halvdelen af dem er tætpakket ved stuetemperatur og den anden halvdel er på køl. Mousserne kan godt nå at sætte sig hvis du laver dem om morgenen og skal bruge kagen om aftenen, men jeg vil anbefale at du laver dem dagen før, så du kun skal lave marcipanbåndet og samle kagen, den dag, den skal serveres.

Chokoladebunde

Tænd ovnen på 170 grader (alm. ovn).

Vend sukker, kakaopulver, bagepulver, mel, natron og salt sammen i en skål.

Pisk kærnemælk, olie, æg og vanilie sammen i en anden skål og rør langsomt denne blanding i de tørre ingredienser med en dejskraber, til det lige akkurat binder.

Tilsæt kaffen lidt ad gangen og rør til en ensartet masse.

Smør og mel en springform (eller gerne tre ad gangen hvis du har) og sigt en anelse mel i formen for at undgå at bunden sidder fast.

Fordel nu 1/3 af dejen i formen (her er det væsentlig nemmere hvis man har tre forme) og bag bunden i 25-35 min. Det er vigtigt at du holder øje de sidste ti minutter og bliver ved med stikke i bunden indtil den er færdig.

Tag bunden ud og lad den køle af. Frigør den af formen, smør og mel den igen og arbejd videre på samme måde med den næste og den sidste bund.

Dæk bundene med lidt folie og lad dem stå ved stuetemperatur eller på køl, til du skal samle kagen.


Chokolademousse

Smelt chokoladen over vandbad eller ved kort tid i mikroovnen. Lad den køle af.

Pisk fløden til en fyldig skum.

Vend den afkølede chokolade i flødeskummen og vend med en dejskraber til du får en ensartet mousse.

Kom moussen i en sprøjtepose og stil på køl, til du skal samle kagen.

Hindbærmousse

Læg 5 blade husblas i 1 liter koldt vand i 30 minutter.

Flæk den halve vaniliestang og skrab kornene ud på et skærebræt. Mos kornene sammen med lidt flormelis for at skille dem ad.

Kom hindbær, flormelis og vaniliekorn i en gryde og mos det sammen med en morter eller andet. Varm det op til ca. 70 grader og tag det af varmen.

Vrid husblassen og kom den op i den varme hindbærgrød. Rør godt rundt med et piskeris i et par minutter til husblassen er opløst. Lad mosen køle af til omkring 30 grader.

Pisk fløden til en let skum – stadiet inden den bliver tyk nok til sprøjteskum.

Kom et par skefulde af skummen over i den afkølede mos og vend godt med en dejskraber. Kom nu mosen over i resten af skummen og vend med en dejskraber til du har en dejlig og let mousse.

Hæld moussen op i en springform af samme størrelse som bundene og stil moussen på køl, til du skal samle kagen.

Smørcreme

Pisk smør, flormelis og vanilieessens godt sammen. Hvis du vil bruge cremen til at smøre kagen op med, kan du komme et lille skvat mælk i, så den ikke bliver alt for stiv.

Kom smørcremen i en sprøjtepose og opbevar den køligt indtil du skal bruge den. Ca. 15-20 min. før du skal samle kagen, tager du den ud og lader den ligge ved stuetemperatur, så den er nemmere at arbejde med.

Marcipanbånd

Marcipan, flormelis og glukosesirup kommes i en skål og æltes godt sammen med hænderne. Det er en god idé at lave en fordybning i marcipanen og hælde glukosesiruppen heri for at undgå at komme i for meget direkte kontakt med glukosesiruppen – den klistrer helt frygteligt meget.

Når du har æltet længe nok vil du få en ensfarvet marcipanmasse, som du nu kan begynde at arbejde med eller komme i en tætlukket frysepose og beholde ved stuetemperatur.

Saml kagen

Placer nederste bund på et fad.

Skær hindbærmoussen fri i omkredsen, vend bunden af springformen og placer moussen ovenpå bunden på fadet. Skær forsigtigt med en kniv mellem mousse og springformbund for at løsne moussen fra formen.

Placer bund nr. 2 ovenpå hindbærmoussen.

Sprøjt knopper af chokolademousse på toppen af bund nr. 2 i cirkler, til du har fyldt hele bunden.

Placer den sidste bund ovenpå chokolademoussen.

Sigt kakaopulver på toppen af kagen. Fjern overskydende kakao fra fadet.

Drys flormelis på et bord og rul marcipan kuglen ud som alle andre former for dej. Rul en pølse lang nok til at nå rundt om kagen og rul den flad med en kagerulle. Sørg for hele tiden at flytte marcipanen rundt og komme mere flormelis på bordet, så den ikke hænger fast.

Mål højden på kagen og skær marcipanbåndet til så det passer.

Smør kagen op med smørcremen så den fremstår nogenlunde lige og ens hele vejen rundt.

Drys lidt flormelis ovenpå marcipanbåndet og rul det blidt sammen. Start nu fra den ene ende og rul båndet rundt om kagen. Tryk forsigtigt med fingrene til båndet sætter sig fast i smørcremen.

Brug det resterende smørcreme til at pynte kanten på kagen og tilføj til sidst lidt friske bær. Voila!

Rigtig god fødselsdag!

Måske du også vil synes om:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *