Hvor mange gange har du besteget Mount Everest under Corona-krisen?

Corona

Her er en sandhed: Jeg slår mig selv i hovedet hver eneste dag over de ting jeg ikke får gjort til trods for al den ekstra tid jeg har fået mellem hænderne. For burde man ikke få tjekket langt flere bokse af på listen netop nu? 

Hvis der er noget jeg har lært af denne her Corona-krise, så er det, at vi mennesker er ufatteligt gode til at stille store krav til os selv, dømme os selv, når vi ikke lever op til vores egne forventninger og glemme at rose os selv for alt det gode, vi allerede har præsteret. 

Om det er særligt for os danskere, om det er særligt for millennials uanset nationalitet, eller om det hænger sammen med vores mål og drømme i livet, skal jeg ikke kunne sige. Men jeg ved at det bestemt ikke er noget at være stolt over – tænk at være sådan mod sig selv? 

På Hawaii er vi halvvejs igennem den månedlange lockdown. I Danmark begynder samfundet så småt at lukke op for forskellige dele af hverdagen og så begynder den dårlige samvittighed at melde sig: For hvad har vi egentlig fået lavet i løbet af de 30 dage? 

Ofte klager vi over ikke at have tid nok til det vi gerne vil. Ofte får vi ikke lige malet entreen, sorteret de der kasser, sat feriebillederne i mapper, læst den bog eller deltaget i det der spændende online kursus fordi vi ikke har tid nok. Der er simpelthen ikke nok timer i et døgn, er oftest undskyldningen. Vi vil det “ih” og “åh” så gerne. Og “hvis bare jeg havde mere tid” så ville jeg da også lige få startet den virksomhed jeg altid har drømt om og lavet de 100 squats om dagen.

Men hvad sker der når du pludselig har al den tid i verden, du altid har drømt om? 

Ingenting. Absolut ingenting. Hvorfor ikke? Fordi de omstændigheder, der har givet dig mere tid mellem hænderne er frygtelige og kaotiske og over natten har vendt op og ned på den virkelighed du kendte. Du skal pludselig forholde dig til at alting er anderledes og ingenting er sikkert. Dine planer er ændret og måske skal du endda forholde dig til at have mistet, hvadenten det er et job, en rejse, et bryllup eller din sidste skoledag med vand og karameller. 

De fleste mennesker har måtte ofre noget, der havde en særlig værdi for dem pga. Covid19. Og krisen er ikke slut endnu. Ingen ved hvordan verden kommer til at hænge sammen det næste års tid og måske endda længere. Og netop derfor behøver du ikke at opfinde den dybe tallerken, bliver danmarksmester i surdej eller skrive en bog. Det er helt okay at du bare er dig. 

Bekymringer, uvidenhed og tab er sindssygt dræbende for alt hvad der hedder energi, motivation og overskud. 

For blot en måned siden følte jeg mig på toppen. Jeg følte endelig at vores drøm helt oprigtigt var gået i opfyldelse. Jeg følte at det hele gav mening, at jeg udviklede mig, at jeg var et sted, der var det helt rigtige for mig. Skip til nu, hvor jeg efterhånden har gået i ring lidt for mange gange, følt mig ligegyldig, ikke god nok og genovervejet alt fra om jeg mon har taget den rigtige uddannelse til om nu var det rigtige tidspunkt at anskaffe sig en hund. 

Jeg ved ikke om jeg bruger for meget tid på de forkerte ting på Google, men hver eneste dag bliver jeg bombarderet med diverse reklamer på nettet, der opfordrer til den ene “challenge” efter den anden – skal vi lige se hvem der kan få mest ud af de 24 timer i døgnet? Reklamer, der påstår at Corona-krisen bør være det perfekte tidspunkt at realisere alle de karrieredrømme man måtte have og artikler om 10 måder at udnytte Corona-krisen fornuftigt på. Og selvfølgelig findes der også utrolige power-mennesker, som kun ser muligheder. Mennesker, der lynhurtigt har fundet en måde at vende krisen til deres fordel, er blevet vegetarer over natten og er halvvejs igennem en marathontræning. De findes derude og jeg har kæmpe respekt for dem. Men jeg synes at det er vigtigt at vi husker på, at det også er helt okay ikke at få tjekket fem ting af på to-do listen hver eneste dag. 

De fleste oplever sikkert også at de i øjeblikket går fra at føle sig tip-top til at være helt nede i kulkælderen som man siger. Jeg selv runder stort set alle niveauer af følelsesregistret i løbet af en dag. Og de øjeblikke hvor jeg overlades til mig selv og mine tanker er naturligvis de værste – måske oplever du det samme.

Jeg forsøger at sige det til mig selv. 

Slap af. Det er okay, at du ikke har lavet noget som helst i dag. Der er ingen andre end dig selv, der havde forventet andet. Drop den dårlige samvittighed. Du har ikke vundet noget, du har mistet en hverdag, der betød noget for dig og det i sig selv er en vigtig erkendelse.

Tid er det vigtigste vi har, men den tid vi har nu er anderledes end den, vi altid har drømt om at have. Så tro ikke at det ændrer noget at lade som om, at alt er okay. Vær’ i det og accepter hver dag, uanset om den er fyldt med flueben eller tid på sofaen.

Måske du også vil synes om:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *