Pizzadej fra bunden – go’ og sprød!

Jeg beklager at billedet her hverken er opstillet eller “Insta-lækkert” at se på (spøg til side 😉) men jeg bliver simpelthen nødt til at dele denne her opskrift med jer og pizzaerne forsvinder bare lynhurtigt efter de er kommet ud af ovnen…

Første gang C og jeg satte tænderne i pizzaerne her kiggede vi bagefter på hinanden og prøvede at finde ud af hvorfor vi i al den tid vi har kendt hinanden, altid har købt vores pizzadej færdig. Bevares, jeg har da for længe siden stået med hænderne i ælteskålen og senere samme dag hevet noget, der lignede foccacia mere end pizza ud af ovnen ligesom så mange andre, men jeg kan ikke finde ud af hvad, der har holdt mig tilbage fra lige at prøve én gang til? Måske har jeg haft en eller anden idé om at det var enormt svært at ramme plet med en god, sprød pizzadej. Måske har jeg syntes at hævetiden var træls? Eller måske har jeg bare været doven😅.

Én ting er i hvert fald sikkert: Vi køber aldrig færdig pizzadej igen!

Dejen her er virkelig simpel og kan laves dagen før for den strukturerede type – eller en time før servering for den spontane. Og følger du instrukserne med en opvarmet bageplade vil jeg næsten gerne garantere sprødbund.

📋Ingredienser (giver 4 mellemstore pizzaer – C og jeg plejer at spise halvanden eller to pizzaer i alt)

  • 25 g. gær (du kan putte mindre i hvis du laver dejen dagen før)
  • 150 g. durummel
  • ca. 250-350 g. hvedemel
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. groft salt
  • 2 1/2 dl. lunken vand

👩🏼‍🍳Fremgangsmåde

Kom vand og gær i en skål og rør til gæren er opløst.

Tilsæt durummel og olivenolie og rør godt rundt. Kom nu salt i dejen (det er vigtigt at der ikke kommer salt i dejen før mel, da det kan dræbe gærcellerne).

Imens du ælter dejen i hånden eller på maskine med dejkroge tilsættes gradvist hvedemelen. Jeg bruger sjældent alt melen da dejen skal være glat og smidig, men prøv dig frem.

Når dejen er klar smøres skålen med olivenolie og dejen sættes enten til at hæve 45-60 min. på køkkenbordet eller længere tid i køleskabet. Jeg plejer at lave min dej om morgenen, på dagen den skal serveres.

Én time før du vil lave pizzaerne ælter du dejen et par gange på køkkenbordet og deler den i så mange dele, som du vil have pizzaer. Form hver del til en rund kugle og læg dem på en bageplade – lad dem hvile ved stuetemperatur i en times tid for at undgå at de trækker sig sammen når du ruller dem ud.

Sæt en bageplade i ovnen og tænd den på 250°/260° (alm. ovn). Hvis du har en pizzasten lægger du den ind i ovnen før du tænder, men det fungerer også godt bare at lade bagepladen blive varm i ovnen.

Rul nu pizzaerne ud, fordel dem ud på noget bagepapir og kom det ønskede fyld på. Et godt tip for at opnå en perfekt sprødhed er at undgå for mange våde ingredienser (frisk mozarella, olier, en meget våd tomatsauce, saft fra kødfyld osv.) du skal ikke være bange for at bunden bliver tør, den er fuld af smag og ganske lækker.

Når ovnen er klar trækkes bagepapir med pizzaerne over på bagepladen og sættes midt i ovnen. Bag dem i 13-15 min. og så er der serveret!

💡Tip: Har du rester kan du nemt bruge samme trick med bagepladen i ovnen, helt op for varmen og så pizzaerne ind når det hele er hot. Varm pizzaerne i ca. 8-10 min.

Måske du også vil synes om:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *