Rugbrødsfavorit med surdej & kerner

Da jeg kom hjem fra Filippinerne satte jeg mig for at lave en surdej. Efter en lille uge var surdejen klar og jeg kunne springe ud i et forsøg på at lave rugbrød helt uden gær for første gang nogensinde. Det er snart fire uger siden og jeg har ikke købt ét eneste posepakket rugbrød siden. Jeg er nu med i klub Rugbrød-skal-laves-fra-bunden og jeg er fuldstændig klar til at spise rugbrødsmadder på den anden side af jorden, når vi på et tidspunkt rykker til Hawaii. Egentlig udfordrede jeg lidt mig selv på at finde en perfekt opskrift, som jeg ville kunne lave på Hawaii. De af jer som har været i USA ved hvor umuligt det er at finde groft brød, der bare lugter af rug – faktisk er det (i hvert fald på Hawaii) nærmest umuligt at finde frisk gær i butikkerne.

Udfordringen viste sig dog at være lettere at overkomme. Mit første forsøg på at lave surdej er gået forrygende og den vokser stadigvæk lækkert og dejligt i køkkenet. Rugbrødsopskriften blev også allerede efter andet forsøg skrevet ind og sat i ramme og nu kunne jeg ærlig talt ikke forestille mig at spise rugbrød fra hylderne i supermarkedet igen. Det er da helt vanvittigt så lækkert det er direkte fra ovnen.

Og lad os være ærlige: så besværgligt er det altså ikke – hverken at lave surdej eller hjemmebagt rugbrød. Det tager tid, men det meste af tiden er faktisk ventetid, som du kan bruge på alverdens andre ting. Det her rugbrød er blevet min nye søndagstradition.

Hvis du ikke helt køber præmissen, så giv det et skud og lad mig høre hvad du synes. Rigtig god fornøjelse.

📋Ingredienser

Fordej

  • 4 dl. aktiv og tempereret surdej
  • 3,5 dl. knækkede rugkerner
  • 3 dl. solsikkekerner
  • 1,5 dl. hørfrø
  • 8 dl. lunken vand

Melblanding

  • 4 dl. hvedemel
  • 4 dl. groft rugmel
  • 2 spsk. groft salt
  • 1 spsk. maltsirup (kan købes i specialbutikker eller store supermarkeder men kan også laves super nemt og billigt selv, jeg skal nok lave en guide)

👩‍🍳Fremgangsmåde

Dag 1 // F.eks. eftermiddag eller aften

Kom kerner, vand og surdej i en skål og bland ingredienserne godt sammen.

Kom et hviskestykke over og lad fordejen stå ved stuetemperatur i min. 8 timer. Jeg plejer at sætte den over om aftenen og lade den stå til morgenen efter.

Dag 2 // Morgen

Bland fordej godt sammen med de to meltyper, salt og sirup. Rør det godt sammen med en ske eller i en røremaskine. Kom et hviskestykke over og sæt skålen lunt, gerne under et tæppe. Lad dejen hæve i 2-3 timer. Når du bager med surdej skal du være opmærksom på at din dej ligeså godt kan være hævet efter én time som efter tre, det afhænger alt sammen af hvor aktiv din surdej er, du skal derfor holde øje med dejen mere end du bare skal sætte en alarm.

Når dejen er hævet godt, smører du to brødforme og fordeler dejen forsigtigt heri. Gør en ske våd og glat overfladen af brødene.

Dæk formene med et hviskestykke og lad dem hæve yderligere 1-2 timer.

Tænd ovnen på 180 grader (varmluft).

Bag brødene midt i ovnen i 50-60 min.

Efter 45-50 min. måler jeg altid centertemperaturen i ét af brødene. Temperaturen skal være på ml. 97 og 98 grader når brødene er færdige.

Tag brødene ud og vip dem ud af formene på en rist. Lad dem køle lidt af før de puttes i fryseposer, der stadigvæk står lidt åbne imens de køler helt af, så undgår du at skorpen bliver meget hård.

💡Tip: Frys det ned du ikke får spist med det samme. Tag så resterne op ca. 6-8 timer før du vil spise dem og lad dem tø op på køkkenbordet.

Måske du også vil synes om:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *